Miniştrii mediului din G8 încearcă să găsească un compromis între criza economică şi cea climatică

Miniştrii mediului din G8 şi din ţările emergente, reuniţi la Siracusa, în Sicilia, au încercat joi să găsească o soluţie de compromis între criza economică mondială, pe de o parte, şi lupta împotriva încălzirii climatice şi păstrarea biodiversităţii, de cealaltă, relatează AFP.
criza climatica
Reuniunea vizează adoptarea, vineri, a unei “Carte de la Siracusa” pentru a identifica mijloacele şi sursele de finanţare care pot păstra biodiversitatea animală şi vegetală pe toată suprafaţa Pământului, au afirmat surse apropiate dosarului.

Biodiversitatea este recunoscută în prezent de toate ţările drept un atu economic indispensabil şi de neocolit atât pentru dezvoltarea ţărilor bogate, cât şi pentru cele sărace, potrivit aceleiaşi surse.

“Criza financiară este o oportunitate pentru a rezova în acelaşi timp criza economică şi a cea a încălzirii Pământului”, a declarat ministrul ceh al mediului Martin Bursik, în cursul unei conferinţe de presă. “Piaţa trebuie să ne dea mijloacele de a lucra în favoarea mediului”, a adăugat el, fără a preciza, însă, ce sume sunt necesare.

Schimbarea radicală a abordării problemei încălzirii climatice de către noua administraţie americană a inspirat optimism la conferinţă. “G8 este un forum excelent pentru a transmite mesajul că biodiversitatea rămâne o prioritate pentru programul mondial al mediului (…) şi există o înţelegere comună a amplorii problemei”, a afirmat Bursik, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Apărarea biodiversităţii este recunoscută drept un aspect “imperativ atât din punct de vedere moral, cât şi ecologic”, a spus el, încheind: “Ne îndreptăm către Copenhaga”.

În decembrie 2009, la Copenhaga, va avea loc un summit, în urma căruia ONU speră ca ţările participante să ajungă la un acord cu caracter obligatoriu privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon, care să urmeze din 2010 Protocolului de la Kyoto.

Pe lângă noua atitudine americană, noutatea reuniunii de la Siracusa a fost şi intenţia de a implica şi Africa în efort, pentru o dezvoltare durabilă. Africa de Sud şi Egiptul au fost invitate la reuniune.

G8 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Rusia, Germania şi Japonia) a invitat la aceste discuţii Brazilia, China, India, Mexic, Africa de Sud, Australia, Coreea de Sud, Egipt şi Indonezia. La reuniune mai sunt prezente Comisia Europeană, Cehia - ţară care asigură preşedinţia UE - şi Danemarca - ţară care va găzdui summitul de la Copenhaga din decembrie 2009.

Sursa: NewsIn

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu